Sigma Personeelsdiensten
Vragen?

Ondanks zerotolerancebeleid geen ontslag op staande voet voor pakken eten en drinken

Een werknemer die iets kleins wegneemt van de werkgever kan daarvoor ontslagen worden als de werkgever een zerotolerancebeleid hanteert. Dat beleid moet wel duidelijk zijn voor de werknemers en regelmatig gecommuniceerd worden. Maar zelfs dan nog kan een ontslag op staande voet een te zware maatregel zijn. Dat blijkt wel uit een recente uitspraak van de rechterbank.

In deze rechtspraak

  • Een werknemer wordt op staande voet ontslagen omdat hij drank- en etenswaren uit een vliegtuigtrolley heeft gepakt.
  • De werkgever beroept zich op een zerotolerancebeleid over diefstal.
  • Maar door onvoldoende communicatie over het zerotolerancebeleid en de persoonlijke omstandigheden van de werknemer is het ontslag onrechtmatig.

Belang voor de praktijk

Een zerotolerancebeleid over diefstal kan een belangrijk onderdeel zijn voor een rechtsgeldig ontslag op staande voet. Het is dan op geen enkele wijze toegestaan iets mee te nemen of te nuttigen dat van de werkgever is. Ook niet als het gaat om iets van weinig waarde, zoals eten of drinken. Dit wordt een bagateldelict genoemd. Maar dat beleid moet wel duidelijk zijn, regelmatig worden gecommuniceerd en gehandhaafd. In deze zaak was acht jaar terug een laatste update gecommuniceerd. Dat is niet voldoende. Maar ook al deel je dit beleid regelmatig, dan kan een ontslag op staande voet vanwege persoonlijke omstandigheden nog steeds niet in verhouding staan. Let dus goed op voordat je de zwaarste sanctie binnen het arbeidsrecht toepast.

Wat eraan voorafging

Een chauffeur is al 27 jaar in dienst bij de werkgever, een luchtvaartcateraar voor vliegtuigmaatschappijen. Als blijkt dat er spullen verdwijnen vanuit trolleys, start de werkgever een onderzoek. Daarbij worden ook camera’s geplaatst in de transportwagens. Op basis van dit onderzoek ontslaat de werkgever 18 werknemers op staande voet, waaronder ook de werknemer. Het eten en drinken van voedsel en dranken uit de trolleys is in strijd met het zerotolerancebeleid.

De werknemer start een procedure om het ontslag op staande voet te laten vernietigen. Hij kan niet ontkennen dat hij soms eten en drinken uit de trolleys pakt, maar stelt dat dit past binnen de bedrijfscultuur bij de werkgever. Ook geeft hij aan niet te weten dat zijn handelen leidt tot een ontslag op staande voet. Daarbij komt ook dat hij diabetes heeft. Hierdoor moet hij af en toe iets eten zodat hij niet flauw valt. Omdat hij volgens de regels geen eigen eten mag meenemen en het soms te druk is om in de kantine te eten, was hij genoodzaakt uit de trolley eten te pakken. Hierdoor is het ontslag op staande voet te vergaand.

Bij de rechter

Het is volgens de rechter niet de vraag of eten en drinken uit de trolley is gepakt. Dit heeft de werknemer niet ontkend. Maar als er een zerotolerancebeleid geldt, moet de werknemer hiervan wel duidelijk van op de hoogte worden gesteld. En hier schort het aan in dit geval. De werkgever kan niet aantonen dat hij voldoende heeft gedaan om werknemers van het strikte beleid op de hoogte te stellen. Vooral omdat 17 andere werknemers op staande voet zijn ontslagen voor hetzelfde vergrijp en omdat de werknemers voor het laatst in 2016 op het beleid zijn gewezen. Dit is te lang geleden.

Daarnaast heeft het ontslag ook gezien de persoonlijke omstandigheden te grote gevolgen en is het een te ingrijpende sanctie. Deze werknemer met een 27-jarig vlekkeloos dienstverband zit na het ontslag zonder inkomsten. Hij heeft weinig kansen op de arbeidsmarkt gezien zijn medische beperkingen en leeftijd (63), en is kostwinner. Dat het bedrijf ook nog eens strafrechtelijk aangifte tegen de man heeft gedaan, zal het vinden van een andere baan alleen maar lastiger maken.

De kantonrechter vernietigt het ontslag op staande voet en de werknemer moet weer worden toegelaten tot het werk.

Specialisten in arbeidsrecht

Een groot deel van de arbeidsrechtelijke problemen kunnen worden voorkomen door zaken vooraf goed te regelen. Dat blijkt ook weer uit deze zaak. Onze juristen helpen je hierbij. Wanneer er toch problemen ontstaan, hebben onze specialisten de kennis en kunde in huis om je te adviseren over mogelijke oplossingen. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.

naar inspiratie overzicht