Sigma Personeelsdiensten
Vragen?

AI integreren op de werkplek: drie cruciale stappen voor HR

Kunstmatige intelligentie (AI) invoeren in de organisatie vergt van HR zorgvuldige planning en voorbereiding. Cruciaal zijn een uitgebreid en ethisch onderbouwd beleid voor AI-gebruik, een degelijk controleproces en AI-educatie voor medewerkers.

AI is in hoog tempo topprioriteit geworden voor bedrijven en organisaties. Veel leiders en HR-managers beschouwen AI-technologie als doorslaggevend voor een succesvolle toekomst. Volgens onderzoek denkt maar liefst 76% van de HR-managers dat hun bedrijf achterop zal raken als het hun de komende paar jaar niet lukt om structureel met kunstmatige intelligentie te gaan werken. Die bezorgdheid wordt op het hoogste niveau gedeeld: 72% van de CEO’s zegt dat ze bij aankomende investeringen topprioriteit zullen geven aan generatieve AI, de AI-systemen die tekst, afbeeldingen en andere inhoud produceren op basis van de gegevens waarop ze worden getraind.

Overhaast

Omdat bedrijven onder grote druk staan om processen te digitaliseren en AI in te voeren, introduceren ze AI-programma’s zonder eerst te voldoen aan de basisvoorwaarden. Een organisatie geschikt maken voor AI-technologie is geen kwestie van simpelweg ‘de knop omzetten en beginnen’. Dit vergt zorgvuldige planning en voorbereiding, of het nu gaat om eenvoudige toepassingen zoals virtuele assistenten of complexe systemen zoals geautomatiseerde wervingstools.

Om de weg te bereiden voor een succesvolle toekomst van AI in hun organisatie moeten bedrijfs- en HR-managers drie cruciale stappen zetten: een uitgebreid en ethisch onderbouwd AI-beleid ontwikkelen, een AI-controleproces invoeren, en voorrang geven aan AI-educatie en bijscholing van werknemers.

Stap 1: Maak een uitgebreid AI-beleid op basis van ethische waarden
Stap 2: Implementeer een AI-controleproces en verzamel feedback
Stap 3: Geef voorrang aan AI-educatie en bijscholing

Stap 1: Maak een uitgebreid AI-beleid op basis van ethische waarden

Voordat je met AI aan de slag gaat is het noodzakelijk dat HR-teams samenwerken met andere teams en expertises. Gezamenlijk ontwikkelen ze een uitgebreid AI-beleid waarin ze beschrijven wat het doel van AI is, wat de reikwijdte van de toepassingen is en wat de normen zijn voor beveiliging en veiligheid. Een goed opgesteld AI-beleid legt de basis voor een verantwoorde en ethische integratie van AI-technologie in een organisatie.

Uit onderzoek blijkt dat 86% van de managers beseft dat duidelijk geformuleerde richtlijnen onmisbaar zijn om AI verantwoord te kunnen gebruiken. Toch gaapt in veel organisaties een grote kloof tussen intenties en acties. Slechts 6% van de bedrijven heeft een AI-beleid dat dient als leidraad voor ethisch verantwoorde implementatie van de technologie.

Organisaties moeten zich bewust zijn van de ingrijpende impact van AI en van hun eigen verantwoordelijkheid om een evenwicht te vinden tussen innovatie en de risico’s ervan. Ze moeten AI-beleid gebruiken als leidraad voor passend gebruik van de technologie, inclusief beveiliging, privacy en de verantwoordelijkheid van medewerkers.

Wanneer taken zoals de screening van kandidaten of performancemanagement afhankelijk zijn van AI kan dat onbedoeld vooroordelen in historische data in stand houden, bijvoorbeeld wanneer een AI-systeem discrimineert tegen bepaalde groepen op basis van eerdere, bevooroordeelde beslissingen. HR-managers zullen kritisch om moeten blijven gaan met de uitkomsten van AI-tools.

Bedrijven moeten niet alleen grenzen stellen aan het gebruik van AI, maar moeten er ook voor zorgen dat die grenzen in lijn liggen met de regelgeving. Hoewel die regelgeving nog in de kinderschoenen staat, is de bredere invoering van AI-wetgeving een kwestie van ‘wanneer’, niet van ‘of’. De recente goedkeuring van de AI Act, de baanbrekende AI-verordening van de Europese Unie, is daarvan het bewijs. Andere regio’s en rechtsgebieden zullen in de voetsporen van de EU treden en de wet- en regelgeving rondom de technologie zal blijven groeien in omvang en complexiteit. Daarom is het belangrijk dat HR-teams op de hoogte blijven van de laatste juridische ontwikkelingen en wendbaar blijven in hun omgang met AI.

Door AI strategisch en ethisch te benaderen kunnen HR- en zakelijk managers de transformerende kracht van kunstmatige intelligentie benutten en tegelijkertijd de negatieve effecten ervan beperken.

Stap 2: Implementeer een AI-controleproces en verzamel feedback

Om een ethisch verantwoord en effectief gebruik van AI te waarborgen moeten HR- en managementteams meer doen dan alleen een AI-beleid opstellen. Ze moeten ook een cultuur stimuleren waarin het gebruik van AI voortdurend wordt verbeterd. Aan die cultuur moeten ze hoge normen stellen en die moeten ze ook naleven.

Een onderdeel van zo’n cultuur is een AI-controleprocedure. Daarin zijn AI-audits belangrijke controlepunten om de ethische, juridische en technische aspecten van AI-systemen te evalueren. Door onderzoek en evaluaties kunnen bedrijven potentiële vertekeningen, fouten of onbedoelde gevolgen van algoritmen ontdekken en die proactief aanpakken.

Het is van wezenlijk belang om belanghebbenden te betrekken bij dat proces. Samenwerken met bijvoorbeeld werknemers, belangengroepen en academici helpt bedrijven om potentiële problemen te signaleren die technische ontwikkelaars misschien niet meteen voorzien. Het controleproces ondersteunt een inclusievere en meer verantwoorde inzet van AI.

AI-beheer gaat niet alleen over het garanderen van naleving van de wet. Het gaat om het handhaven van ethische normen en het vaststellen van procedures voor voortdurende verbetering. HR-managers zouden jaarlijks een volledige AI-controle met feedbackmomenten moeten uitvoeren, en daarnaast in de loop van het jaar kleinere checks. Met die betrokkenheid kunnen leiders vertrouwen, verantwoordelijkheid en innovatie stimuleren.

Stap 3: Geef voorrang aan AI-educatie en bijscholing

In hun haast om geavanceerde technologieën in te voeren vergeten bestuurders en leidinggevenden niet alleen om een goed AI-beleid op te zetten, ze zien ook hun waardevolste bezit over het hoofd: hun mensen. Volgens IBM heeft 28% van de ondervraagde CEO’s onderzocht wat de potentiële impact van generatieve AI op hun werknemersbestand zal zijn. Ruim 36% is wel van plan om dat in de komende twaalf maanden te doen.

Negeren van het menselijke element is een belangrijk en kostbaar probleem. Medewerkers vormen de ruggengraat van elke organisatie. Zonder de juiste aandacht voor hun behoeften en ontwikkeling zullen organisaties er niet in slagen om het volledige potentieel van AI te benutten.

Uit gegevens van IBM blijkt dat beperkte vaardigheden en expertise (33%) één van de grootste belemmeringen vormen voor een succesvolle toepassing van kunstmatige intelligentie. Managementteams en HR-managers moeten daarom topprioriteit geven aan AI-educatie en -bijscholing als ze concurrerend willen blijven in de AI-race.

Door een cultuur van continu leren rondom AI te bevorderen kunnen ze hun werknemers in staat stellen zich aan te passen aan technologische ontwikkelingen. Zo’n leercultuur bevordert de betrokkenheid en het behoud van medewerkers en maakt organisaties bestendig tegen de ingrijpende veranderingen die op komst zijn.

Doordachte en strategische benadering

Snelle invoering van AI zonder een goede basis kan leiden tot problemen en gemiste kansen. Leiders die een duurzame AI-toekomst nastreven, moeten de invoering van de technologie op de werkplek doordacht en strategisch benaderen. Dat kunnen ze doen met een scherp beleid voor AI-gebruik, verantwoordingsmaatregelen, en training en opleiding van medewerkers.

Is jouw organisatie klaar voor de toekomst? Een toekomstbestendige organisatie gaat met vertrouwen vooruit, stabiel maar ook wendbaar.  We bieden inzicht in de huidige situatie, de toekomstige situatie en de stappen die jouw organisatie moet maken om goed de toekomst in te gaan. Benieuwd naar onze expertise op het gebied van organisatieadvies? Op deze pagina lees je meer.

naar inspiratie overzicht