Representatief onderzoek
Aan het AWVN-ledenonderzoek namen 242 werkgevers deel die zzp’ers inhuren of in 2024 zzp’ers hebben ingezet. Ze vormen een representatieve afspiegeling van het Nederlandse bedrijfsleven. Het onderzoek biedt inzicht in de gevolgen van het opheffen van het zogenoemde handhavingsmoratorium op de wet DBA voor de inzet van zzp’ers in organisaties. Deze veelbesproken overheidsmaatregel houdt in dat de Belastingdienst de bestaande wetgeving met betrekking tot zzp’ers met ingang van 2025 daadwerkelijk is gaan handhaven. Als iemand officieel als zzp’er is aangemerkt, maar in de praktijk werk verricht dat nauwelijks te onderscheiden is van het werk van een werknemer, kan deze schijnzelfstandigheid leiden tot naheffingen voor zowel de werkgever als de zzp’er.
gevolgen maatregelen
De maatregelen die werkgevers nemen om te voldoen aan de zzp-wetgeving heeft gevolgen. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat:
- De helft van de werkgevers naar aanleiding van het opheffen van het handhavingsmoratorium op de wet DBA contracten met zzp’ers of freelancers heeft aangepast. Daarnaast hebben werkgevers zzp’ers een baan in loondienst aangeboden of huren zij minder zzp’ers in.
- 43 procent van de werkgevers zzp’ers een baan in loondienst aanbiedt, maar slechts 8 procent van de werkgevers geeft aan dat zzp’ers bereid zijn om in loondienst te werken.
- Een iets kleinere groep van 27 procent geen directe gevolgen ziet door de verminderde inzet van zzp’ers. Zij hebben het werk op andere manieren opgevangen, bijvoorbeeld door de inzet van uitzendkrachten of gedetacheerden. Ruim een kwart van de werkgevers heeft te maken met hogere loonkosten door de inhuur via een andere flexvorm.
- Ruim 30 procent van de werkgevers zegt zich zorgen te maken over de kwaliteit van de productie of dienstverlening en het al dan niet kunnen leveren van producten of diensten, nu zij minder of geen zzp’ers inhuren.
- 20 procent verwacht dat zij hierdoor op termijn bepaalde producten of diensten niet meer kunnen leveren.
onduidelijkheid volgens werkgevers
Veel werkgevers hebben hun zzp-beleid zorgvuldig geëvalueerd. Toch blijft er onduidelijkheid over de regelgeving. Meer dan de helft van de werkgevers vindt het overheidsbeleid rond schijnzelfstandigheid onduidelijk. Slechts 23 procent vindt het beleid helder en slechts een kwart zegt goed met de regels te kunnen werken.
Heb je aanvullende vragen of wil je samen met ons de zzp’ers binnen jouw organisatie in kaart brengen en checken of je risico’s loopt? Neem dan gerust contact op met Kim Gijzel via 06 45 91 77 68 of Liesbeth Breugelmans via 06 45 59 26 09 of stuur een e-mail naar: kgijzel@sigmapersoneel.nl of lbreugelmans@sigmapersoneel.nl