Sigma Personeelsdiensten
Vragen?

Vaker beslag op loon werknemers. Wat kun je als werkgever doen?

Seksueel overschrijdend gedrag voorkomen en aanpakken

De inflatie en de gestegen energieprijzen brengen veel werknemers in financiële problemen. Ondanks dat de cao-lonen vorig jaar gemiddeld stegen met 3 procent. De problemen zijn soms zo erg, dat er beslag wordt gelegd op het loon. Hoe ga je hier als werkgever mee om?

Loonbeslag: werkgever moet meewerken

Als werkgever ben je wettelijk verplicht om aan loonbeslag mee te werken. Hierbij wordt een vaste procedure gevolgd. De deurwaarder reikt eerst een procesverbaal beslaglegging en een derdenverklaring uit.

Als werkgever vul je de derdenverklaring in en stuur je die terug aan de deurwaarder. Bij een conservatoir beslag, mag je vervolgens alleen het bedrag van de beslagvrije voet aan de werknemer uitbetalen. Dat is een deel van het loon waar geen beslag op kan worden gelegd, zodat de werknemer tot op zekere hoogte in zijn levensonderhoud kan blijven voorzien. Het resterende loon moet je reserveren.

Zodra er een vonnis is wordt het conservatoire beslag omgezet in een executoriaal beslag. Daarin staat dat je het loon dat de beslagvrije voet overschrijdt aan de eiser moet betalen. Dit moet je doen tot een bepaald bedrag is voldaan.

Schuldhulp en schulden voorkomen

Als werkgever ben je niet verantwoordelijk voor de financiën van de werknemer. Maar schulden kunnen een werknemer erg veel stress opleveren, wat kan leiden tot verminderde productiviteit en verzuim. Soms kan het helpen met de werknemer in gesprek te gaan om te kijken waar de werkgever de werknemer kan helpen. Wijs de werknemer op de schuldhulpverleningstrajecten die hij via de gemeente kan ingaan en informatie die via de Rijksoverheid beschikbaar is. Bekijk indien mogelijk ook of er bijvoorbeeld mogelijkheden zijn voor de werknemer om meer te werken en of er misschien uitzicht is op een promotie.

Steeds meer werkgevers geven een algemene budgettraining om werknemers uit de schulden te houden. Je kunt bijvoorbeeld een budgetcoach inschakelen via Nibud. Op de website van het platform Wijzer in geldzaken (van het ministerie van Financiën) kun je diverse podcasts en verhalen lezen van werkgevers en werknemers. Er is ook een toolkit met o.a. tips om schuldenproblematiek te herkennen en een e-learning voor werknemers.

naar inspiratie overzicht