Burn-out betekent letterlijk opgebrand. Oorzaken die kunnen leiden tot burn-out zijn:
- Perfectionisme: alles moet perfect, met minder wordt geen genoegen genomen. Daardoor gaat iemand alles zélf doen en niet delegeren.
- De lat té hoog leggen: iemand heeft hoge verwachtingen van zichzelf of denkt dat anderen die hebben.
- Faalangst: als de angst om te falen groter wordt, verliest iemand de realiteit uit het oog.
- Geen ‘nee’ durven zeggen: het resultaat is dat iemand het overzicht kwijt raakt.
Alert zijn
Veel ondernemers vragen zich af: hoe had ik kunnen voorkomen dat mijn medewerker uitviel? De signalen zijn niet altijd duidelijk. Toch is vaak sprake van gedragsverandering, wat pas achteraf op zijn plaats valt. Iemand is minder productief en efficiënt en moppert over zijn werk. Minder inzet en onverschillig gedrag, meer het conflict zoeken of juist stiller worden, zijn ook signalen. Het is goed om alert te zijn en te vragen aan een medewerker hoe het gaat, en of hij/zij ergens hulp bij kan gebruiken.
Ons advies: burn-out voorkomen én bevlogenheid bevorderen
- Maak medewerkers bewust van het belang van herstel. Deze bewustwording kan via voorlichting of door er in een werkoverleg aandacht aan te besteden. Soms simpelweg aangeven dat er morgen weer een dag komt: relativeren helpt.
- Zorg voor taakduidelijkheid en autonomie. Als medewerkers weten waarvoor ze verantwoordelijk zijn en de vrijheid krijgen om het werk zelf in te richten, geeft dat energie.
- Door periodiek de tevredenheid van uw medewerkers te meten, weet u waar de kracht en de pijnpunten liggen. Inzicht geeft de mogelijkheid te verbeteren, waardoor bevlogenheid meer kans krijgt!
Is uw medewerker toch uitgevallen? Blijf communiceren! Het is van belang dat u vanaf dag één de regie voert ten aanzien van de begeleiding. In het kader van de Wet Poortwachter wordt dat ook van u verwacht. Werkgever en werknemer dienen er samen alles aan te doen om de werknemer zo snel mogelijk, op een verantwoorde manier, weer aan de slag te krijgen. Heeft u vragen over bevlogenheid, een medewerkerstevredenheidsonderzoek of verzuim? Wij informeren u graag.