De werknemer kan het reguliere ouderschapsverlof (het ouderschapsverlof waarvoor hij geen WAZO-uitkering kan aanvragen) ook zelf invullen. Hij kan er bijvoorbeeld voor kiezen om iedere week een dag verlof op te nemen of om de week, of een paar uur op een specifieke dag. Een werkgever kan dit alleen weigeren wanneer sprake is van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang.
In de praktijk blijkt er nogal eens discussie te ontstaan over de vraag of de werkgever een zwaarwegend bedrijfsbelang heeft op grond waarvan hij een verzoek van de werknemer om ouderschapsverlof op te nemen, mag wijzigen. Als het ouderschapsverlof voor één of twee dagen per week wordt aangevraagd, dan leveren de volgende omstandigheden in ieder geval geen zwaarwegende bedrijfsbelangen op:
- Er is geen goede vervanging op de dag van het ouderschapsverlof
- Vervanging van de werknemer kost te veel geld
- Projecten komen stil te liggen
- Op grond van afspraken met de ondernemingsraad geldt een bepaalde minimumwerkweek
Ouderschapsverlof opnemen bij verschillende werkgevers
Als een werknemer gelijktijdig bij verschillende werkgevers werkt, dan heeft hij bij al die werkgevers recht op ouderschapsverlof. Het ouderschapsverlof hoeft dan niet gelijktijdig opgenomen te worden.
Het is verstandig om op het verzoek van een werknemer om ouderschapsverlof op te nemen, (ook) schriftelijk te reageren en de stukken op te nemen in het personeelsdossier van de werknemer. Zo zijn de gemaakte afspraken voor beide partijen duidelijk en liggen deze vast.
Gaat een werknemer bij een andere werkgever aan de slag, dan kan hij het resterende ouderschapsverlof opnemen bij de nieuwe werkgever. De werknemer kan bij de vorige werkgever een verklaring opvragen waaruit blijkt op hoeveel ouderschapsverlof de werknemer nog recht heeft. Als werkgever ben je verplicht om deze verklaring op verzoek uit te reiken.
Is het niet meer mogelijk om de verklaring op te vragen (bijvoorbeeld omdat de werkgever failliet is gegaan), dan kun je als werkgever afgaan op de verklaring van de werknemer (dit gaat op basis van vertrouwen, de gegevens rond ouderschapsverlof worden door de overheid niet geregistreerd).
Werknemer met betaald ouderschapsverlof in dienst nemen
Als je een werknemer met betaald ouderschapsverlof in dienst neemt, neemt de werknemer (een gedeelte van) het overgebleven verlof bij jou op. Voor dit vervolgverlof dien je als werkgever een betaalverzoek in bij UWV. Je hoeft geen aanvraag voor het verlof te doen. UWV hanteert de hoogte van de uitkering van de eerste aanvraag. Deze wijzigt niet. Ook niet als de werknemer bij jou meer of minder loon krijgt.
Heeft de werknemer gebruikgemaakt van een buitenlandse ouderschapsverlofregeling dan wordt dit ouderschapsverlof niet in mindering gebracht.
Ouderschapsverlof toch niet opnemen of niet voortzetten
Uitgangspunt is dat de werknemer gebonden is aan zijn aanvraag voor het ouderschapsverlof. In bepaalde gevallen kan een werknemer een verzoek doen om het verlof toch niet op te nemen of niet te verlengen.
Zwangerschaps- en bevallingsverlof, adoptieverlof
Een werknemer kan vragen om het ouderschapsverlof stop te zetten of niet te verlengen als hij of zij verlof neemt vanwege de geboorte van een kind. De werkgever mag dit verzoek niet weigeren. Het ouderschapsverlof vervalt niet, maar wordt tijdelijk gestopt. De werknemer kan het verlof later alsnog opnemen. De werkgever hoeft het verlof pas vier weken na het verzoek stop te zetten.
Onvoorziene omstandigheden
De werknemer kan ook verzoeken om het ouderschapsverlof toch niet op te nemen of niet verlengen als er sprake is van onvoorziene omstandigheden. Het gaat dan bijvoorbeeld om de volgende situaties:
- achteruitgang in het gezinsinkomen, bijvoorbeeld omdat de partner van de werknemer werkloos is geworden
- verhoging van de gezinskosten, bijvoorbeeld omdat de partners gaan scheiden of vanwege een verhuizing
- er komt een plaats vrij voor het kind van de werknemer in de kinderopvang
De werkgever mag dit verzoek alleen weigeren als sprake is van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang. Stemt de werkgever in met het verzoek, dan wordt het recht op het ouderschapsverlof opgeschort.
In een cao kan worden opgenomen dat resterend ouderschapsverlof komt te vervallen bij het niet voortzetten of niet opnemen vanwege onvoorziene omstandigheden.
Vraag je je af wat als werkgever je rechten en plichten zijn als het gaat om ouderschapsverlof? De adviseurs van Sigma Personeelsdiensten denken graag met je mee. Neem gerust vrijblijvend contact op.