Versobering 30%-regeling
Een buitenlandse werknemer die naar Nederland komt maakt extra kosten. Onder voorwaarden geldt voor deze kosten een gerichte vrijstelling. De werkgever kan dan de werkelijk gemaakte kosten vergoeden of de 30%-regeling toepassen. De 30%-regeling is vanaf 2024 voor inkomende werknemers aangepast naar een 30-20-10%-regeling. Dit betekent dat de regeling stapsgewijs elke 20 maanden met 10 procentpunt vermindert. Daarnaast wordt de partiële buitenlandse belastingplicht vanaf 2025 afgeschaft.
Resultaten
Uit de evaluatie blijkt dat de 30%-regeling helpt om kennismigranten naar Nederland te halen en verbetert het vestigingsklimaat.
Maar de geplande versobering van de fiscale regeling raakt de economie op meerdere manieren. De verwachting is namelijk dat de instroom van kennismigranten met ongeveer 10-15% zal dalen door de afbouw van de 30%-regeling naar een 30-20-10%-regeling en met ongeveer 40% bij volledige afschaffing van de 30%-regeling.
Een voordeel is dat de 30%-regeling meer belastinginkomsten zal opleveren dan kosten. Een nadeel is dat Nederland onaantrekkelijker wordt als vestigingsland. Het gebrek aan voorspelbaarheid en stabiliteit is een bedrijfseconomisch risico voor ondernemingen en heeft daarmee een negatief effect op investeringsbeslissingen.
Afschaffen partiële buitenlandse belastingplicht
Werknemers die gebruikmaken van de 30%-regeling hebben nu een extra voordeel: ze kunnen kiezen voor partiële buitenlandse belastingplicht. Dit betekent dat ze voor de belasting in box 2 en box 3 worden behandeld als niet-inwoners.
Uit de evaluatie blijkt dat het afschaffen van deze partiële buitenlandse belastingplicht weinig invloed zal hebben op de instroom van kennismigranten, behalve voor een kleine groep zeer rijke mensen. Voor de meeste werknemers die de 30%-regeling gebruiken, is een extra belastingheffing in box 2 of box 3 ten opzichte van hun thuisland geen probleem. Daarom blijft Nederland aantrekkelijk voor de meeste (rijke) werknemers, zelfs als de partiële buitenlandse belastingplicht wordt afgeschaft.
Extraterritoriale kostenregeling
Uit de evaluatie blijkt ook dat de afbouw van de 30%-regeling naar verwachting zal leiden tot meer gebruik van de extraterritoriale kostenregeling, vooral bij de stap van 20% naar 10%. De extraterritoriale kostenregeling is bedoeld om extra kosten te vergoeden voor werknemers die vanuit een ander land naar Nederland komen om te werken.